KARAKIZ®, Özgenç Kimya Gida San. Tic. Ltd. Sti. markasidir.
HABERLER
Select Language:
Büyük Torbali Yerel Gazetesi
Torbali’da uzun yillar boyunca köylüler tarafindan tüketilen incir simdilerde lüks restoranlarin menülerinde yer almaya basladi. Kekik suyuyla nemlendirilen incir pastirmalari köylünün elinde kalan incirlerden yapiliyor.

KARAKUYU Semti’nde faaliyet gösteren Özgenç Kimya Gida Sanayi Tic. Ltd. Sti.,  incir pastirmasiyla Ege Bölgesi’ne açiliyor. Firma kuru incirleri ögüttükten sonra elde ettigi ürünü pastirma haline getiriyor. Yarim kiloluk kaliplar halindeki incir pastirmalari, özellikle sahil kesiminde bulunan restoranlara gönderiliyor. Saglik açisindan da oldukça faydali olan bu ürün, yillardan beri ilçedeki Ormanköy sakinleri tarafindan tüketiliyor. Kuru incirleri bu sekilde degerlendirdiklerini söyleyen firmanin Pazarlama ve Satis Direktörü Erdem Avci, her yil yüzlerce kalip incir pastirmasi sattiklarini belirtti. Karakiz Koruyucu Saglik Ürünleri adiyla çikarilan incir pastirmalarin büyük talep gördügünü ifade eden Avci; “Kekik suyuyla nemlendirdigimiz incir pastirmalari özellikle tatli olarak tüketiliyor. Geleneksel metotlara uygun bir sekilde üretimi yapip ürünü pazarliyoruz” dedi.

KEKIK SUYUYLA NEMLENDIRILIYOR

GRIBAL enfeksiyon, nezle ve egzema hastaliklari için çikardigi üç farkli ürünü 2011 yilinda piyasaya sürecek olan Özgenç Kimya Gida Sanayi, sektörde hizli bir büyüme içerisine girdi. Torbali’nin Saglik Bakanligi’ndan onayli ilk ve tek ilacini üretecek olan firma, simdilerde incir pastirmasiyla piyasada boy gösteriyor. Incir diyari olan Torbali’da uzun yillar boyunca köylüler tarafindan tüketilen bu ürün simdilerde lüks restoranlarin menülerinde yer almaya basladi. Kuru incirleri ilk bas-ta ayikladiklarini ve temiz ki-simlarini ögütme makinesin-den geçirdiklerini söyleyen Erdem Avci: “Ögütülen kuru incirler daha sonra kekik suyuyla nemlendiriliyor. Kivama getirildikten sonra kaliplara dökülen incirler 15 gün boyunca gölgede kurutul-duktan sonra satisa hazir hale geliyor” seklinde konustu.

TÜCCAR IÇIN BÜYÜK BIR YENILIK

KURU incirin bu sekilde kul-lanilmasi sayesinde, incir sa-tamayan tüccarlarin da büyük zararlardan kurtuldugunu be-lirten Avci: “Son yillarda incir satisi giderek düsmeye basla-di. Bu nedenle kuru incirler genellikle tüccarlarin elinde kaliyor. Bir süre sonra bu in-cirler de kurtlanmaya basla-digi için kullanilmiyor. Ancak bu sistem sayesinde incirlerin raf ömrü 1 yila kadar çikiyor. Incir tüccari içinde farkli bir metot olan bu uygulama saye-sinde pazardaki çesitlilikte artmis oluyor. Pastirma haline gelen bu incirler üzerlerine ceviz, dondurma, kaymak dö-külerek servis edilebilir. Ay-rica besin degeri de oldukça yüksek. Kis aylarinda özel-likle vücut direncini arttirir. Yarim kiloluk kaliplar halin-deki bu incir pastirmalari ka-litelerine göre 5 ila 10 liralik fiyatlar arasinda degisiyor” seklinde konustu.
* Kekik suyunda incir pastirmasi.
29 ARALIK 2010